Poate fi inedit să vezi un bărbat cat usa care plange. Barbatul eram eu. Puține lucruri mă (mai) impresionează. E drept, n-am trait – inca, ororile războiului sau ale foametei, deportărilor ori alte nenorociri ale istorie. N-am devenit – sper, blazat. Sunt totuși momente care au darul – sau harul? – sa te ravaseasca teribil. Barba iti tremura, nu mai poți sa articulezi, simti cum ochii preiau controlul sufletului. Mi s-a intamplat deunăzi în timp ce urmăream, nici macar de la inceput, filmul “Tatal”. O tristețe fără de margini iti da inițial ocol, apoi te împresoară și în final te absoarbe cu totul în aceasta poveste scrisă si regizată de francezul Florian Zeller si magistral jucata de Anthony Hopkins si Olivia Colman.
Vorbim despre drama unui batran atins de Alzheimer și preluat – înainte de a fi “deportat” într-un azil de fiica rămas în viață. E povestea clasică poate a multor contemporani, norocoși cumva sa atingă senectutea deplina, dar ghinionisti in a-si pastra luciditate. E povestea unui om devenit povara pentru cea mai apropiata persoana.
Planurile se intretaie ca într-un vertij, amintirile se suprapun realității, viata de odinioara lumineaza prezentul incetosat. Filmul iti musca violent creierul și te ține lipit de fotoliu. Ești martorul suferinței lipsită de durerea fizica.
Am văzut o opera de arta.
Personajul central întruchipat de Hopkins poarta numele Anthony și e nascut la 31 decembrie 1937, adică data reala a nasterii marelui actor. Inteleg ca initial Hopkins n-a vrut rolul. Pe semne simțea ca s-ar juca pe sine însuși doar ca atins de senilitate. Spre norocul nostru a acceptat. A nascut un personaj care ți se lipește de suflet pentru cine știe câtă vreme. Un personaj trist, poate cel mai trist pe care l-am văzut în “cariera” de cinefil. Lacrimile mi-au spalat obrajii, trairile extreme m-au cuprins ca-ntr-o menghina.
Tatal (The Father) nu e un film de sambata seara. E atat de răscolitor incat nu e pentru cei cu sufletul slab. Tatal e un film greu, dens, ce pășește spre noi din ceata unei minți întunecate de boala.
Leave a Reply